وزیر ارتباطات با بیان اینکه تحریمهای آمریکا شامل حوزه فناوری اطلاعات خصوصاً در حوزه کاربران نهایی نمیشود، از پیگیری حقوقی موضوع حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپاستور در راستای حمایت از کسبوکارهای نوپای داخلی خبر داد.
به گزارش ایسنا، محمدجواد آذری جهرمی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به موضوع حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپاستور اظهار کرد: در توییتی نوشتم این مسأله را به صورت حقوقی پیگیری میکنم زیرا وظیفه ما حمایت از کسبوکارهای نوپای داخلی است بنابراین باید به لحاظ حقوقی مساله را پیگیری کرده، برای این مجموعه وکیل بگیریم و آن را حل کنیم. این مساله یک موضوع بینالمللی است و میتواند برای ما یک بازار بینالمللی ایجاد کند.
وی در ادامه با تاکید بر روند سابقهدار برخورد اپل اظهار کرد: این اتفاق مربوط به چند روز اخیر نیست. تقریبا پنج ماه است که اپل و اپاستور درباره اپلیکیشنهای ایرانی برخورد سختگیرانهای را شروع کرده است. برخی از این برخوردها به موضوعاتی برمیگشت که به مقررات داخلی آنها ارتباط داشت. در حال حاضر در مارکتهای اندرویدی داخل کشور هم چنین مقرراتی وجود دارد و میزبان اپلیکیشنها که میتواند اپ استور باشد یا گوگلپلی یا کافهبازار، یک مقررات حقوقی دارند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه درصدی از این تعاملات مالی اپلیکیشنهایی که میزبانی میکنند و تعاملات مالی دارند، به عنوان حقالسهم به میزبان میرسد، افزود: سختگیریهای اولیه اپل از چند ماه پیش مربوط به این حوزه بود زیرا اپلیکیشنهای ایرانی متصل به سیستم بانکی جهانی نبودند و تنها از طریق اتصال به درگاه شتاب و شیوههای دیگر پرداخت درونبرنامهای داشتند که خلاف مقررات اپل بود. بنابراین از چند ماه پیش اپلیکیشنهای ایرانی خود را با این مقررات منطبق کردند.
حذف اپلیکیشنهای ایرانی توجیه قانونی ندارد
جهرمی در ادامه با بیان اینکه در فضای تعاملات بینالمللی این مقررات توسط طرفین رعایت میشد، اظهار کرد: ما سیگنالهای خوبی از سمت اپل داشتیم. در ورژن ۱۱ سیستم عامل iOS اپل اطلاعرسانی کرد که زبان فارسی را اضافه کرده است. اما همزمان با این مساله شروع به حذف یک سری از اپلیکیشنهای ایرانی کردند که ما دیگر نمیتوانستیم آن را توجیه کنیم، زیرا نه به دلیل موضوعات مالی بود که شامل قوانین خودشان میشد و نه قوانین تحریمهایی که آمریکا علیه ایران دارد.
همچنین ببینید:
– طومار اعتراضی کاربران ایرانی به تیم کوک؛ حقوق مشتریان اپل را به رسمیت بشناسید!
– پاسخ اپل به حذف برنامههای ایرانی از اپ استور
وی همچنین خاطرنشان کرد: در ایمیلهایی که به تیمهای توسعهدهنده اپلیکیشنها زدند، اشاره نکردند که دلیل این موضوع چیست. در یک پیام به صورت مبهم اشاره کردند ما نمیتوانیم از کشورهایی که تحت تحریم آمریکا هستند میزبانی کنیم. در حالی که برخی از این شرکتها که در ایران فعالیت میکردند، حوزه کسبوکار خود را بینالمللی در نظر گرفته و شرکت خود را در خارج از ایران ثبت کرده بودند و مصداق ایرانی محسوب نمیشدند، اما آنها هم از اپاستور حذف شدند.
درآمد چهار میلیارد دلاری اپل در ایران
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهار کرد: اگرچه ما تعاملات مالی مستقیم با اپل نداریم و اپل نمایندگی رسمی در ایران ندارد، اما تجارت خود را دارد. بنا بر آخرین آمار ۱۱ درصد گوشیهای هوشمند ایران اپل هستند. این یعنی مردم علاقهمند هستند به سرویسهایی عرصه فناوری در کشور دسترسی داشته باشند. امروز زندگی مردم به بسیاری از این اپلیکیشنها وابسته است. طبیعتا انتظار میرود اپل به کاربران خود احترام بگذارد. اگر برای هر گوشی اپل یا تبلت متوسط هزار دلار را در نظر بگیریم، با ضریب ۱۱ درصد، درآمد اپل در ایران حدود چهار میلیارد دلار است.
همزمان با دکتر ظریف صحبتی داشتم و موضوع را به ایشان منتقل کردم که با حساسیت در حال پیگیری هستند. احساس میکنیم این مساله با پیگیریهای دیپلماتیک و حقوقی رفع و سوتفاهم برطرف شود زیرا به لحاظ قانونی مشکلی وجود ندارد. تحریمهای آمریکا شامل حوزه فناوری اطلاعات نمیشود، خصوصاً در حوزه کاربران نهایی.
جهرمی با اشاره به گفتوگو با وزیر امور خارجه برای رفع این مشکل بیان کرد: همزمان با دکتر ظریف صحبتی داشتم و موضوع را به ایشان منتقل کردم که با حساسیت در حال پیگیری هستند. احساس میکنیم این مساله با پیگیریهای دیپلماتیک و حقوقی رفع و سوتفاهم برطرف شود زیرا به لحاظ قانونی مشکلی وجود ندارد. تحریمهای آمریکا شامل حوزه فناوری اطلاعات نمیشود، خصوصاً در حوزه کاربران نهایی. یعنی شاید حتی برای B2Bها تحریمهایی داشته باشیم اما برای مردم تحریمی در نظر گرفته نشده و قانون جدیدی هم در این عرصه به تصویب نرسیده است.
وی همچنین تصریح کرد: اکنون در تلاش برای حمایت از اپلیکیشنهای داخلی هستیم و این موضوع را از چارچوبهای قانونی پیگیری حقوقی کنیم و امیدواریم حل شود. اگر غیر از چارچوبهای معمول خصومتی وجود دارد موضوع را با نوع نگاه دیگری پیگیری خواهیم کرد. البته به نظر میرسد بیشتر سوتفاهمی است که قابل حل باشد و امیدواریم اپل فرآیند سابق را برای کاربران ایرانی داشته باشد، اما اگر ببینیم سوتفاهم نیست و سوء نیت است باید تدابیر دیگری اتخاذ کنیم.